ülkemizde halk arasında uzun süreli mesane iltihabı olarak bilinir, kişide sürekli idrar hissi, kasık ağrısı,huzursuzluk ve idrarda yanma olarak belirginlik gösterebilir.Genellikle genç ve orta yaşlardaki bayanlarda görülen bu rahatsızlık genellikle bir bakteri tarafından meydana gelmektedir. İlk başlangıcı ekseriyetle bir mikrop nedeniyle oluşan bu hastalıkta ya yanlış doktora başvurma ya da tedaviyi kişinin kendisinin yapması sonucu kronik sistit ortaya çıkabilir. Bu hastalığın kronikleşmesi demek kişinin ömür boyu bu ataklardan muzdarip olunacağı anlamına gelmektedir. Eğer dikkate alınmazsa hastalar sadece kendilerinin belirlediği bir ilacı kullanarak hastalığın seyrini dahada kötüleştirip ilerlemesine sebep olabilirler. Kronik sistitin arkasında büyük problemler de bulunabilir. Örneğin, idrar kesesi kanseri ve idrar yolları taş hastalığı da kronik sistit ile aynı belirtileri gösterir ve tedavi için kişi aylarca yanlış ilacı kullanır. Maalesef bu gibi durumlarda hasta ömür boyu bu problemi çekmek zorunda kalabilir. Bu nedenle bu hastalıkta erken tanı ve hemen uygulanacak bir tedavi ile hastalıktan kurtulma olasılığı çok yüksektir.
Kronik sistit hastalığının nedenleri
Kronik sistit hastalığının belirtileri
Kronik sistit hastalığında yüksek risk oluşturanlar Kronik sistit 18-40 yaş arasında ve cinsel yaşamın aktif olduğu kişilerde yaygın olarak görülür. Erkeklere göre kadınlarda daha sık görülen bu hastalık tedavi edilmezse bazı daha ciddi hastalıklarada evrilebilmektedir. Kronik sistit hastalığının tedavisi İlk olarak üroloji uzmanı tarafından kronik sistit hastalığının neden oluştuğu tespit edilmelidir. İltihaplanmalar, bakteriler veya hastalığın genetiği araştırılarak nedenler tespit edilir. Ayrıca hastanın günlü idrara çıkma günlüğü de takip edilir. Ayrıca tanı için idrar yolları görüntüleme teknikler (Ultrason ,BT gibi) mesane endoskopisi ve mesane biyopsisi, ürodinamik testler yapılabilir. Böylece hastaya uygun cerrahi ve ilaç tedaviler uygulanır. Tedavide uzun süreli baskılayıcı tedavi protokolleri ilk planda gelir ve doktor gözetiminde yapılır ve tedavi sonunda tekrar değerlendirmede bulunulur ,gelişmelere göre düzelme yererli olmamışsa mesanedeki lezyonun yakılması veya daha ileri çözüm olarak laparokkopik tedavi protokolleri uygulanabilir. Kronik sistit hastalığından korunmak için alınması gereken önlemler
Erkek cinselliğinin değerlendirilmesi
Hastanın öyküsü
Fiziksel muayene
Laboratuvar değerlendirmeleri
Mümkünse eşler birlikte doktora başvurmalı. Konu erkek cinsel sağlığı olsa bile sonuç her iki cinsi ilgilendirmektedir.
Sık yapılan hatalar
Yukarıdaki hatalardan sizi konu ile ilgili eğitimini almış üroloji uzmanları koruyabilir. Cinselliğimiz pornoya, sex tacirlerine, aktara ve diğer şifacılara bırakılacak kadar önemsiz değildir.
Tedavi; Sertleşme problemi 3 ay sürerse ve sertleşmede önemli derecede kayıp gösterirse tedaviye başlanmalı. Penil sertleşme cinsel sağlığımızın en önemli göstergesidir. ama cinselliğin tamamını ifade etmez. Bu nedenle çok çeşitli tedavi yöntemleri kullanıldığı gibi psikiyatri, kadın doğum uzmanları gibi farklı branşlar da konuya sıklıkla dahil olurlar.
Bazı tedavi yöntemleri
Sonuç Olarak; İyi bir cinsel yaşam herkesin hakkıdır, mutlaka sağlıklı bir biçimde toplumumuzun kurallarına göre yaşanmalıdır. Penil sertleşme tedavisinde yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda davranılmalı ve aklımızı kullanmalıyız. Televizyonumuzu uzaktan kumanda cihazı ile açıp kapayabiliriz ama penisin böyle bir kontrol cihazı asla yoktur ama “sevgi ve uzlaşma “penil sertleşmenin vitamini gibidir.